Eroare
  • JFolder::create: Could not create directory

Pe orice turist pornit să descopere frumuseţea acestei zone transilvane, căutând Cetatea Ţărănească a Râşnovului sau Castelul Bran, drumul îl va conduce prin Cristian, de unde lesne poţi ajunge şi în Poiana Braşov, care i-a aparţinut odinioară, sau spre Câmpulung, lăsând deoparte Moieciul, Fundata sau Şirnea, urmând vechiul traseu comercial care lega Ardealul de Ţara Românească.
Dincolo de orice exagerări, cristolovenii sunt foarte mândri de comuna lor, care a oscilat în titulatură între statutul de sat şi oraş, şi pe bună dreptate, căci localitatea aşezată de-a lungul drumului naţional 73, în apropierea râului Ghimbăşel, este una dintre puţinele aşezări cu două „vetre ale satului”, una românească, denumită „cutun” şi cealaltă săsească. Chiar şi astăzi, organizarea străveche, care separa cele două comunităţi etnice, n-a ştirbit cu nimic frumuseţea unităţii administrative, românii şi saşii împrumutând unii de la alţii tradiţia construcţiei şi a gospodăriei.

cristian

Întins doar puţin peste 27 de kilometri pătraţi, Cristianul şi-a demonstrat în istorie importanţa, rezistând cu cerbicie încercărilor potrivnice, afirmându-se azi ca una dintre localităţile care şi-a gestionat cel mai bine oportunitățile, oferind teren pentru investitorii străini şi români în beneficiul propriului buget.
„Un sat foarte frumos”, spunea în 1773 Iosif al II-lea şi nu greşea deloc, pentru că şi acum Cristianul a rămas cu aceeaşi pecete inconfundabilă de aşezare-model pentru localităţile din Ţara Bârsei.
Odinioară, sub numele de Neustadt, saşii îl numărau printre reperele importante care configurau „Das Burzenland”, aşa cum reiese din reconstituirea graficianului Radu Oltean şi a istoricului Neagu Djuvara. Astăzi, Cristianul este acelaşi punct distinct pe harta Transilvaniei, cu o înfăţişare de modernitate bine temperată, păstrând patina de vreme şi câteva obiective istorice din fabuloasa medievalitate.
Cristianul e o poartă deschisă, o invitaţie de a descoperi „devenirea întru fiinţă” a unei comunităţi.
Veniţi la Cristian, a cărui denumire vine cu siguranţă de la creştinii ce au durat pentru totdeauna o construcţie de umanitate! Fără îndoială, aflându-te într-un asemenea loc, poţi exclama, la fel ca Lucian Blaga, că „veşnicia s-a născut la sat”.
Opreşte-te o clipă, călătorule, la Cristian şi vei avea sentimentul că eşti mai bogat, nu cu o imagine, ci cu o viaţă!

Imprimare
PDF

Festivalul „Drumul Pâinii” 2017

 

 

În data de 3 septembrie 2017, în comuna Cristian (jud. Brasov) s-a desfășurat ediția a VII-a a Festivalului „Drumul Pâinii”. Festivalul a devenit deja o tradiție în comuna Cristian și s-a bucurat de un real succes și interes din partea turiștilor și localnicilor. În cadrul acestui festival au fost prezentate obiceiurile și tradițiile autentice ale românilor și etnicilor sași.


În cadrul acestei sărbători s-au prezentat tradițiile românești și săsești privind recoltarea grânelor, sărbătorirea finalizări lucrărilor agricole și realizarea pâinii tradiționale.


Pe parcursul festivalului s-au organizat evenimente de promovare a potențialului turistic al localității Cristian și publicul a fost încântat de prestația unor trupe celebre pe scena festivalului.

Agenta Culturala - Festivalul Drumul Painii 2017

Imprimare
PDF

Comunicat finalizare proiect „Promovarea produselor turistice ale comunei Cristian”

Proiectul „Promovarea produselor turistice ale comunei Cristian", cod SMIS 26206, a fost depus de Comuna Cristian în cadrul Axei prioritare 5 cu titlul "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului" din cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013 pe Domeniul major de intervenţie 5.3 – "Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică". 

Activitățile proiectului au cuprins: Promovarea produsului turistic al comunei Cristian prin activități de marketing, realizarea a 4 spoturi Tv –pentru promovarea festivalurilor ce au avut loc; Organizarea a 4 evenimente culturale și artistice care să atragă turiștii și să prezinte atracțiile și specificul zonei: Festivalul Drumul Pâinii ediția I și ediția II, Festival Șezătoarea copiilor la Cristian, Festivalul Roainei. Crearea unui portal de informații electronic utilizat ca un ghid al localității și al turismului din zona; Realizarea unui studiu de marketing pentru promovarea turistică a comunei Cristian; Editarea de materiale publicitare – pliant Cristianul turistic, ghid turistic, prezentare Cristian, DVD-uri prezentare Cristian, revista de turism, film documentar, 20 de placute de promovare si ghidare.

Aceste activități au condus la creșterea numărului de turiști atrași în zonă. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 764.300,00 lei. Durata proiectului a fost de 24 luni.

Comunicat final_CRISTIAN

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.