Eroare
  • JFolder::create: Could not create directory
Imprimare
PDF

Casa parohială evanghelică

casa-parohialaÎn 1890, prezbiteriul evanghelic din Cristian organizează un concurs de proiecte pentru construcţia casei parohiale.

Este acceptat proiectul arhitectului braşovean Christian Kertsch şi plătit cu 10.000 de florini din fondul strâns pentru construirea cazărmii.
Cu o faţadă în stil neoclasic, cu portic monumental şi patru coloane înalte cu bază şi capitel, edificiul se impune prin eleganţa siluetei şi ţinutei.
Localul se compune din locuinţa paro-hului (6  camere) şi biroul parohial (2 încăperi), la extremităţi având două corpuri de rezalit cu ferestre dreptunghiulare şi frontoane triunghiulare. Frontonul afişează un verset biblic: ICH UND MEIN HAUS – WIR WOLLEN DEM HERRN DIENEN (Eu şi casa mea dorim să-l servim pe Domnul).

Vizualizare exterioară permanentă


 


Fotografiile reprezintă:
- casa parohială evanghelică 2011
- casa parohială evanghelică (foto C. Muschalek - 1895)
- vedere din turnul bisericii evanghelice


{gallery}cristian-obiective/casa-parohiala{/gallery}

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.